Knižní tipy – říjen 2014

In CategoryKnižní tipy
ByAdministrátor

Nabízím několik tipů všem milovníkům silných románových příběhů… vše najdete u nás v knihovně 🙂

Alyson Richmanová – Ztracená manželka

Americká autorka Alyson Richmanová zavádí čtenáře v románu Ztracená manželka z Prahy až do dalekého New Yorku. Příběh velké lásky Lenky a Josefa může zpočátku působit jako dojemná lovestory, ale opak je pravdou. Jejich seznámení a zamilování je totiž lemováno rokem 1939 v předválečné Praze. Další osudy hrdinů se prolínají s reálnými událostmi i skutečnými historickými postavami. Kniha je nejen připomínkou holocaustu, ale i krásným příběhem o nezdolnosti, lidské síle a odvaze. Je napsána velmi čtivě a emočně působivě, takže se s ní budete jen těžko loučit.

 Leila Meachumová – Dlouhé stíny

Pro všechny čtenáře, kteří mají rádi napětí až do konce je určen právě tento román. Prostřednictvím příběhu sledujeme osudy tří kamarádů – Catherine, Treye a Johna, jejichž původní přátelství neodvratně spěje k milostnému trojúhelníku. To je však jen odrazový můstek pro další, bohatě rozvinutý děj celého příběhu, který ukazuje, jak jeden nepatrný okamžik v životě člověka dokáže  jeho život zcela změnit.

Jonass Jonasson – Analfabetka

Švédský spisovatel Jonass Jonasson se roku 2009 proslavil vydáním románu Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel. Kniha se stala bestsellerem a byla přeložena do 35 jazyků. Druhý humoristický román tohoto autora vypráví o černošské dívce, která se narodila v chudinské čtvrti Johannesburgu. Přestože neumí číst, velmi dobře rozumí matematice. Osud i její talent ji nakonec zavedou až do mezinárodní politiky. Stejně jako v první Jonassonově knize ani zde není nouze o humorné situace a kniha Vás určitě pobaví.

Jiří S. Kupka – Válečná nevěsta

Žena mezi dvěma muži – tak by se dal stručně charakterizovat námět románu, který se odehrává v Londýně během druhé světové války v době bitvy o Británii. Hlavní hrdinka Hana se v Anglii, kam utekla s rodiči z protektorátního Československa, setkává s bratry Hellerovými – Vilémem a Robertem. Oba ji postupně projeví svou přízeň a ona stojí před rozhodnutím… Váhavý a za všech okolností korektní Vilém, nebo Robert, světák, užívající si života plnými doušky. Ačkoli samotný název nebo úvodní charakteristika může zavánět červenou knihovnou, není tomu tak. Samotný milostný motiv je spíš upozaděn na úkor líčení války.  Navíc v průběhu děje čtenář zjistí, že na první pohled povrchní Robert plní v utajení úkoly britské tajné služby a všechno se tak zamotává…

Leave a Reply