Romeo, Julie a tma

In CategoryLiterární kalendárium
ByAdministrátor

19.listopadu by se dožil devadesáti let český spisovatel, filmový a televizní scénárista Jan Otčenášek (1924-1979).

Otčenáškovo literární dílo patří ke kvalitě české literatury – ačkoli jeho počáteční romány jsou psány v duchu tehdejší politické angažovanosti (Občan Brych, Plným krokem). Navždy si však získal srdce čtenářů především novelou Romeo, Julie  a tma, která patří k tomu nejlepšímu, co bylo v české literatuře v rámci tématu války napsáno. Křehký milostný příběh studenta Pavla, který se během strašidelného období heydrichiády snaží ukrývat židovskou dívku Ester. Milostný vztah, který se mezi mladými lidmi postupně rozvíjí, je od začátku předurčen k tragickému konci. Proto také autor zřejmě použil v názvu paralelu s nejslavnější Shakespearovou milostnou tragédii a doplnil ji slůvkem „tma“, které má symbolizovat temné období války. Intenzita a hloubka této knihy nevymizí ani několik let po přečtení.

Pozn. Knihy s podobnou tematikou – Arnošt Lustig:Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, Jan Drda: Vyšší princip, Romain Rolland: Petr a Lucie

One Response to “Romeo, Julie a tma”

  1. SURi Says:

    Tuto knihu jsem četla už podruhé s odstupem mnoha let. Na rozdíl od povinné četby v pubertálním věku jsem teď opravdu mnohem lépe vnímala a pochopila, co chtěl Jan Otčenášek budoucím čtenářům předat. My, kteří žijeme v míru, nemáme představu, jaké hrůzy a nesvobodu tehdy lidé prožívali.

Leave a Reply