Karel Čapek

In CategoryLiterární kalendárium
ByAdministrátor

9.ledna uplynulo 125 let od narození velkého českého spisovatele, překladatele a novináře Karla Čapka. Jeho dílo je velmi obsáhlé – zahrnuje tvorbu pro děti, romány, povídky i divadelní hry. Karel Čapek

Čapkova novinářská činnost byla spojena především s Lidovými novinami, které byly periodikem demokraticky smýšlející populace. Proslul zvláště svými fejetony, sloupky a cestopisnými články. Mnohé z nich později vyšly i v knižní podobě (Jak se co dělá, Zahradníkův rok, Anglické listy apod.). Mimořádně ceněným dílem je jeho spis Hovory s TGM, které vznikly na základě přátelského vztahu s prvním československým prezidentem.

Z velkého množství děl, která si trvale získala důležité postavení v kontextu české literatury můžeme zmínit např. Čapkovy Povídky z jedné a druhé kapsy nebo romány Krakatit či Válka s mloky. Často se v jeho díle objevuje motiv zneužití techniky proti člověku (Krakatit, R.U.R.,), ale také varování před stále sílící hrozbou fašismu, a to zejména v dramatech Bílá nemoc a Matka. Vzhledem k tomu, že obě zmíněné hry vznikly do roku 1938, lze říct, že se autorovi podařilo až neskutečně přesně předjímat historické události, které následovaly.

 

Čapek nezapomínal ani na dětské čtenáře. Oblíbenými knihami u dětí byly zejména Dášeňka a Devatero pohádek.

 

Karel Čapek uměl skvěle pracovat s jazykem, dokázal využít všech zvláštností české řeči. Speciálním znakem jeho děl byla rozsáhlá slovní zásoba, složitá souvětí a kombinace různých vrstev a úrovní spisovnosti jazyka.

Byl ženatý s dlouholetou přítelkyní, herečkou Olgou Scheinpflugovou.

Olga Scheinpflugová

V letech 1932-38 byl celkem sedmkrát nominován na Nobelovu cenu za literaturu. Jakožto přesvědčený pacifista byl Čapek dlouho před vypuknutím války trnem v oku fašistům. Zemřel 25.12. 1938, uštván jejich útoky, na zápal plic několik měsíců před plánovaným zatčením gestapem.

 

V naší  knihovně si můžete zapůjčit a přečíst tato díla Karla Čapka:

Dášeňka čili život štěněte – dnes již klasická kniha pro dětské čtenáře, kterou Čapek nejen napsal, ale také sám ilustroval a opatřil vlastními fotografiemi. Vypráví o narození a dalších dobrodružstvích štěňátka Dášeňky.

Devatero pohádek – nezapomenutelný soubor „moderních“  autorských pohádek. S velmi lidským humorem objasňuje dětem spoustu jevů běžného života v pohádkovém obalu. některé z nich byly zfilmovány – naposledy ve filmové pohádce Lotrando a Zubejda (scénář – Zd.Svěrák, rež. Karel Smyczek).

soubory fejetonů a různých článků – Zahradníkův rok, O divadle a tak podobně

Kapesní povídky jsou dokladem Čapkovy „slabosti“ pro detektivní žánr. Nejedná se však o klasické detektivky, nýbrž o humorné krátké příběhy, které objasňují nějakou záhadu – ne vždy kriminální. Jde o výběr povídek ze souborů Povídky z jedné kapsy a Povídky z druhé kapsy. Ke čtení jsou vhodné pro čtenáře od 9 let.

divadelní hry – Loupežník, Bílá nemoc, R.U.R – možná udělají radost všem maturantům, neboť stále figurují v seznamech doporučené četby.

Válka s mloky – nadčasový román, který i po více než 6o letech od vydání má čtenářům co sdělit a je až děsivě aktuální i v současné době. Řadí se k tzv. antiutopiím.

Hovory s TGM pořídil Čapek na základě rozhovorů s 1.čsl.prezidentem. Je to unikátní dílo, protože charakterizuje jeho osobnost z hlediska biografických údajů, ale také vypovídá o jeho názorech. Sám Masaryk dílo autorizoval.

 

Leave a Reply