Carlos Ruiz Zafón – Stín větru

In CategoryKnižní tipy
ByAdministrátor

Stín větruVypravěč a zároveň hlavní hrdina Daniel Sempere vzpomíná na své dětství a dospívání, výrazně ovlivněné románem Stín větru záhadného autora Juliána Caraxe. Daniel knihu získá na tajuplném pohřebišti zapomenutých knih v den svých desátých narozenin, a tehdy ještě netuší, jak výrazně kniha ovlivní jeho další život. Rozhodne se po neznámém autorovi pátrat a zjistí překvapivou skutečnost: na světě existuje už jen jediný výtisk této knihy, a ten vlastní on sám. Kdo byl tím neznámým spisovatelem a proč někdo ničí všechny jeho knihy?

Životní osudy hlavního hrdiny na jedné straně a postav soustředěných kolem tajemného autora Juliána Caraxe na straně druhé se začnou postupně prolínat, až nakonec vytvoří složitý mnohavrstevnatý propletenec. Důležitou součást děje tvoří popisy uliček, zákoutí, starých domů a zahrad katalánské Barcelony, které dodávají knize nezapomenutelnou a kouzelnou atmosféru.

Stín větru je úchvatný příběh a potěší široké spektrum čtenářů, neboť v sobě spojuje  prvky thrilleru, detektivky i gotického románu.  I proto se krátce po svém vydání roku 2006 stal světovým bestsellerem.

Leave a Reply