In CategoryLiterární kalendárium
ByAdministrátor

9. ledna 1860 se narodil Anton Pavlovič Čechov, ruský spisovatel a dramatik. Původně byl lékařem a znalosti lékařského prostředí uplatnil v několika svých povídkách – některé z nich pak vyšly přímo ve výboru Doktorské povídky. Mezi další jeho známé povídky se řadí např. Dáma s psíčkem, Pavilon č.6 nebo Chameleon.

Kromě povídek se věnoval psaní dramat a v tomto oboru se skutečně řadí k mistrům. Jeho díla mají většinou tragikomický nádech a spíše než na děj se soustředí na psychologii hrdinů. Na pohled působí děj her poklidně, místy až nezáživně, ale napětí stále „doutná pod povrchem“ a často vygraduje do překvapivého konce. Inscenace jeho divadelních her stále plní sály divadel, neboť jejich poselství je nadčasové a má stále divákům co sdělit. K vrcholným dílům patří Racek, Višňový sad nebo Tři sestry.

Zajímavost: V roce 2011 natočil český písničkář Tomáš Klus CD s názvem Racek, kde bylo několik písní inspirováno postavami stejnojmenné Čechovovy hry (Trigorin, Arkadina, Treplev, Nina). Klus se mimo svou hudební kariéru věnuje také herectví. Roku 2012 dokončil studium na DAMU a na scéně školního divadla DISK účinkoval mimo jiné právě ve hře Racek, kde ztvárnil roli Trepleva.

Leave a Reply